Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:43 | October 7, 2018

Känslornas makt styr på sociala medier

Jag älskar diskussion och jag älskar sociala medier. För mig är i många fall sociala medier det viktigaste mediet i vår samtid, miljontals små minitevekanaler som sänder dygnet runt. Det fria ordet och demokrati när det är som bäst. Det är fortbildande, politiskt, underhållande och infotainment – precis när jag vill.

Jag och min kollega Ann gjorde nyligen en podd där vi tog upp kroppen och samhället.
Vi pratade om att psykisk ohälsa bland unga är högre än någonsin, och undrade om det finns ett samband? Vi visste inte – vi ställde en hypotetisk fråga. Vi har aldrig utgett oss för att vara experter eller en nyhetsbyrå. Vi har en aktualitets-, samtids- och underhållningspodd. Vi sa varken bu eller bä. Vi undrade försiktigt och litade på statistik vi tagit fram från från läkartidningar och Socialstyrelsen.

Det finns forskning som visar att kvinnor äger sociala medier, och att det är de som sätter reglerna för hur andra ska och bör agera där. Jag har själv, vid flertalet tillfällen sett hur man söndrar och skändar en potentiell opposition till fördel för sin egen åsikt, alla medel är tillåtna. Vi har sett flera uppmärksammade situationer i sociala medier: det finns rätt och fel åsikt i det offentliga rummet. Det spelar ingen roll om det finns relevant forskning, data och statistik. För här utbyts nämligen känslor.

Vi är våra känslor, som det heter i psykologin. Jag vet det. Men när vettet ofta får kliva åt sidan för känslan, då blir jag villrådig. Jane Austen undrade redan 1811, i boken ”Förnuft och Känsla” – vad som är förnuft och vad som är känsla? Mer än 200 år senare är frågan minst lika aktuell.

Jag upplever en generation med sociala medier i sin DNA, rätt gränslösa i just det känslostyrda beteendet. Det finns inget annat alternativ än att lägga upp precis ALLT i sociala medier – och är det någon som inte håller med dig i det du tycker, gör och tänker, så ska det placeras i skyltfönstret, så att du och dina likar har någonting att rasa över. Men mellan raderna kan jag ändå skönja en bräcklig generation som måste ha stöttning av varandra i gruppen för att lita på sin egen åsikt, för att därefter agera domstol. All form av motstånd och oliktänkande skräms med vrede, uthängning eller bojkott av konton. De som tycker fel ska förgöras till minsta beståndsdel. Någonting som resulterar i att det offentliga rummet så sakteliga trasas sönder.

Jag får mängder av direktmeddelanden från människor som inte längre vågar att yttra sig i det offentligt i kommentarer, då de nästintill blir förföljda och trakasserade. Min fråga är: vad är faran med att se olika på saker och ting? Hade samtalet förts på en middag hade vi bara enats om att vi tyckte olika och sedan gått vidare.

Men i sociala medier finns ingen fysisk gräns – utan här råder den digitala gränsen. Det som förut var ett handskrivet brev är idag bara ett direktmeddelande bort. Man kontaktar direkt den som man blir arg, glad, irriterad, kåt eller kränkt av. Känslorna har tagit kontrollen över oss.

Jag hade debatt som ämne i skolan. Det har aldrig känts mer aktuellt än nu, och där fick man lära sig att både ta och ge kritik – och att oliktänkande inte betydde att vi inte kunde hänga på rasten. Men i sociala medier, däremot, kan det landa i ett livslångt fiendskap.

Och ja, jag börjar själv att bli rädd att tycka fel. Men när tycker jag fel? Det blir jag snabbt varse om när brottet har begåtts.Vi har samma hjärnor som människorna på medeltiden – den enda skillnaden är att sociala medier har blivit vår galgbacke.


5 kommentarer5 kommentarer om “Känslornas makt styr på sociala medier”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej! Jag förstår verkligen vad du menar och jag som följt dig och Ann och andra ” kända ” profiler länge känner verkligen att det måste vara enormt svårt att inte trampa på minerad mark. Att det är så mycket ilska och hårda ord om ni uttalar er fel eller inte fel men inte uttalar er i den riktning som vinden blåser just nu. Jag som ” vanlig” människa kan bara säga att det som jag ibland reflekterar över att det är inte så lätt att rodda heltidsarbete som för mig som sjuksköterska med min heltidsarbetande målarman. Jag har inte tid eller ekonomisk möjlighet att ha en PT, äta bra organisk mat hela tiden. Åka till Maldiverna eller förverkliga mig själv. Jag har inget landställe där jag kan hänga 8 veckor på sommaren. Jag har aldrig ens varit på Gotland. Jag har inga pengar till plastikoperationer eller botox eller betalda samarbeten som skulle ge mig chans att unna mig det. Jag är bara en vanlig 43 åring som gör så gott jag kan och det är ju så att de allra flesta lever ett liv som jag och inte ett liv i sus och dus. Är det okej då för er ” kända” kvinnor med inflytande att jag är vanlig, lite småfet med rynkor och celluliter? Ibland känns det inte så. Jag vårdar cancersjuka patienter och jag är verkligen så glad bara att jag lever och det gör inte mig nåt att jag är allt ovan. Jag trivs med livet. Men det känns ibland som om ni tycker det är fel och fjuttigt. Jag borde hela tiden sträva att bli bättre, kanske skriva en bok. Träna varje dag äta en morot endast. Lite att ni föraktar det jag står för. Oj hon är fet, ohälsosam och inte riktigt så bra. Förstår du hur jag menar och kan de se det? Annars gillar jag ju er och har varit på er föreställning. Kram från Milla

  Reply
 • Menar absolut inte detta som påhopp men spelar det någon roll vad kända människor och kvinnor tycker om oss vanliga. Jag är också sjuksköterska och vårdar svårt sjuka människor, skulle inte vilja vara känd, är tacksam och glad att jag får träffa underbara människor om än svårt sjuka och deras närstående och jag mår bra av detta yrke. Bra mat har jag absolut möjlighet att välja, tror att alla kan leva hälsosamt men inte har orken eller viljan alla gånger och då får det vara så.
  Det kanske är så att “kända kvinnor” tycker mitt liv är trist och jag är ful och tråkig. Det spelar faktiskt inte mig någon som helst roll. Så länge jag mår bra så är det rätt för mig. Vi är alla så olika. Jag skulle bli galen om jag var tvungen att jobba med Anitha ( om det man hör i podden och läser stämmer) efter som jag trivs bäst med lugna och inte så strukturerade personer men jag tycker om det hon står för och lyssnar ofta på podden ändå.

  Reply
 • Jag håller med er i många saker gällande denna diskussion men era analyser i poddavsnittet var ju väldigt onyanserade och…ja ni bottnade inte i dem. Och analyserna saknade kausalitet. Faktiskt ett av era sämre poddavsnitt.

  Och dina framtidsanalyser… huuuuga säger jag bara. Du gör bort dig… SKämskudde på dem.

  Reply
 • Du är så bra. Det är underbart med en vettig röst i bruset. Vilket vettigt blogginlägg. Det är första gången jag kommenterar (jag hittade dig genom influencerpodden för ett tag sedan), men jag är ett fan. <3

  Reply
 • Detta är förstås ot men jag måste bara säga att byta namn till Clemence var så jävla bra gjort! Jag beundrar dig för det. Inget taskigt mot din före detta man men han är så frånåkt! Du har lämnat honom bakom dig och det är så rätt.

  Reply